lauantai 11. heinäkuuta 2009

Vladin markkinoilla

Löydän itseni keskeltä markkinoita, joilla kaupataan kymmenissä kojuissa samoja Kiinassa valmistettuja rojuja... Dracula-hömppää. Kuminaamareista kahvimukeihin ja korkinavaajista ties mihin tunnistamattomiin muovimöykkyihin. Vanhemman herran pikkutiskiltä kuitenkin saan mukaani kotipolttoista Palincăa. Itse asiassa ţuică taitaakin olla yleisnimitys näille paikallisille hedelmäviinoille.

Näin siis Branin pikkukaupungissa, joka elää yhdellä linnalla, jossa muuan Vlad Ţepeş ehkä kerran yöpyi. Muuta yhteyttä Draculaan ei ole. Mutta mitäpä tuosta jos saadaan hyvä show! Linna on oikein synkeä seisoessaan korkealla kukkulalla kaiken keskellä. Historiaa löytyy 800 vuotta, linna oli aktiivikäytössä vielä 1900-luvun alkupuoliskolla kun sitä asutti Romanian kuningatar Marie (Englantilainen).

Jännittävä yksityskohta netistä. Linna tuli myyntiin 40 miljoonalla punnalla 2007. Romanian valtio palautti kommunistien takavarikoimaa omaisuutta alkuperäisille omistajilleen ja yhdysvaltalainen arkkitehti Dominic von Habsburg omistaa nyt linnan. Hän päätti kuitenkin pitää linnan ja perustaa sinne Draculan myyttiä valottavan museon.

Kierros linnassa ja paremman ruokapaikan puutteessa pizzaa, tietenkin listalta leun kalliimpi Dracula Pizza kera parin Ursuksen, 15 ron. Juu oli siinä pizzassa runsaasti tomaattikastiketta ja maukasta romanialaista makkaraa.

Bran on noin 25 kilometrin päässä Braşovista, paras mahdollinen päiväkohde. Päätin ajaa pikkutietä Poiana Braşovin kautta Râşnoviin, joka kartan mukaan nousee jonnekin 1000 metrin tietämille ja sinnehän se nousikin. Koko alkumatka eli 12 kilometriä oli hyvää yli 5% nousua "Braşovin vuorelle" muutama yli 10% kohtakin oli. Kiva nousu, voin suositella, muutaman kilometrin kohdalla saa loistavan näkymän kaupunkiin. Korkeimmalla kohdalla tuli uusi korkeusennätys, 1072 metriä eli metrin aiempaa korkeammalla.

Sitten vajaa kymmenen kilometriä Râşnovin pikkukaupunkiin. Alas tullaan yli 300 metriä, välillä aika haipakkaa mitä nyt serpentiineiltä uskaltaa päästellä... ilman laukkuja tällä kertaa.

Hämmästyttävä tieto löytyi fillarimittarista, maksiminopeus olisi ollut 86 km/h?! En minä tuommoista huomannut enkä tuntenut... Pitäisihän tuon jo jossain tuntua. Täytyy olla mittarivirhe, mutta sitten sama lukema löytyy myös SportsTrackeristä (joka yllättäen tällä kertaa ei seonnut kesken päivän) eli GPS:n mukaan mitattuna. Kyllä 60 km/h meni rikki useaan kertaan, mutta että 86... en voi uskoa. Täytyy vielä kaivaa myöhemmin tracki ulos mukanan olevalta GPS-loggerilta.

Takaisin Branista pikatietä noin 25 kilometriä, loivaa alamäkeä ja pieni myötätuuli kiidättää noin kolmenkympin vauhdilla takaisin majapaikkaan.

Illalliselle La Bucatarul Veselissä, siisti ja moderni ravintola joka yrittää olla trendikäs ja perinteinen... Ei oikein toimi, mutta paikalliset kaalikääryleet polentan kera (joku romanialainen juttu tämäkin, suosittu lisäke tämä mamalinja) maistuvat, melkein parempia kuin kotimaiset. Tuica olisi maksanut 18 ron... miten mahdollista, kallein alkoholi konjakitkin vain kympin tienoilla? Ihan hyvin täällä syö kymmenllä eurolla, sain kahvin, tiramisun ja sen paikallisen brandynkin.

Braşov-Bran-Braşov
66/264 km - 18/86? Km/h - 3:37 h
767 m up - 759 m dn - 1071 m max (5/12% up - 5/10% dn)
Reitti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti