torstai 23. heinäkuuta 2009

Viimeistä iltaa Bulgariassa

Lounaalla eli keitolla ja oluella paikallisessa (Parvomaj) tienvarsikuppilassa. Ei voi olla kovin huono kun autollinen poliisejakin on lounastamassa (keitto ja puolilitraa jugurttijuommaa per nuppi). Itse otan summassa keiton ja Zagorkan, hinta huima 3,60 lv. Sain oikein kunnon maalaisversion sisälmyskeitosta, kunnon retaleita vatsalaukkua, munuaista ja ehkä sydäntäkin kera muutaman muunkin lihapalan. Maukas. Joku ciorba tämä on täälläkin, Romaniassa olisi "... di burta".

Ajattelin alunperin ajaa Haskovoon Asenovgradin kautta ja sitten Rila-vuoria myötäilevää tietä. Hukkasin tietysti oikean tien Asenovgradissa ja nyt olen kuitenkin sillä kaihtamallani päätiellä kohti Turkkia. Noh, niin se käy...
Matkanvarrella heräsi ajatus ajaa suoraan Harmanliin, olisi lyhyempi päivämatka Edirneen, joka ei liene ollenkaan hassumpi historiallinen kaupunki, matkaakin kertyisi vain sopiva 125 km. En ajanut, voimat loppuivat ihan täysin Haskovossa. Viimeiset isot mäet ennen Haskovoa olivat tervaa, koko päivän on ollut kuuma, tien päällä 45 C, nyt fillarin mittari kipuaa 50 asteeseen... liika on liikaa, vaikka lämpimästä pidänkin.

Löydän taas 20 levan hotellin ja vasta päivällispastalla huomaan kuinka pieleen juominen on mennyt päivän mittaan. Nyt on mennyt litra vettä ja kaksi olutta, vieläkin janottaa. En missään vaiheessa kyllä huomannut olevani janoinen tien päällä ja noudatin samaa juomisrytmiä kuin aiemminkin (n. 2-3 suullista viiden kilometrin välein). Tuo kuumuus jotenkin sotki homman, 40-45 astetta vauhdissa en oikein hnuomaakaan mutta tänään kuumuus iski pysähtyessä kuin kuumailmapuhallin.
Oli hyvä idea ottaa mukaan huivi kypärän alla pidettäväksi, oma Giron kypäräni jotenkin ohjaa hien suoraan silmiin. Lisäksi kun huivin kastelee välillä saa mutaman viileämmän kilometrin.

Täällä sitä ollaan siis Haskovossa, joka on tämmöinen ihan kelvollinen keskisuuri kaupunki. Iso kävelykeskusta polveilee useiden puistojen ja pienen puron (lue: joen) seassa. Näin illalla nuori väestö täyttää lukuisat kahvilat. Äkkipäätä en keksi mitään erikoista nähtävyyttä, keskustakin on moderni. Itse kaupunki nousee ympäröiville kukkuloille.

Mitäpä Bulgariasta jäi mieleen. Ehdottomasti ehkä tähänastiset Itä-Euroopan ja Balkanin paras ruoka; salaatit hyvistä aineista, monipuoliset lihat ja muut. Kalat ovat olleet vähemmistössä, mutta niitä olisi varmaan löytynyt rannikolta. Pääsääntöisesti ystävällisemmät ihmiset kun Romaniassa. Hyvät ja halvat hotellit, pensiooneja en ole havainnut... ehken ole osannut katsoa. Ajettavat tiet ja riittävän hyvin käyttäytyvät autot. Voin suositella pyöräilykohteeksi. Fillarikin kulkee tarvittaessa edullisesti junassa.
Ai niin, loistavat alkoholit. Mastika, yksi Etelä-Euroopan parhaista aniksista. Menthe, joo, joku minttu, ihan juotava. Rakija, ehdottomasti parhaita luumu/hedelmäpontikoita Itä-Euroopassa, varsinkin lukuisat kypsytetyt versiot ja näitä rakijota siis on paljon jopa ravintoloiden listoilla. Ihan viinidiletantin suuhun maistuvia punkkuja erityisesti mavrud-rypäleestä. Lähikaupassa kallein pullo on usein 15 lv ja ihan hyvä 7 lv.

Oluet ovat taattua vaaleaa lageria, näitä on mukava juoda täällää kuumuudessa. Mitähän on tullut juotua... katsotaanpa. Nyt lasissa ihan mukiinmenevä Shumensko samannimisestä kaupungista. Suosikkeja on ollut Zagorga ja Veliko Tarnovon Boliarka. Kaikki paikat täyttää laiha Kamenitza. Aruana on raikas ja hedelmäinen, jossain olen sanut Pirinskoa, jossa jostain syystä lukee "pivo" sen "beere":n sijasta. Sitten lähkaupan halpiskaljoja muovipullossa; Bolborg, Ledeniko ja pari muuta.

Haskovo, Hotel Trakia (230 m)
93/607 km - 17/37 km/h - 5:15 h
420/3740 m up - 362/3162 m dn - 324 m mx (5/15% up - 4/13% dn)
Reitti

2 kommenttia:

  1. Unohdit "kehua" sen Sofialaisen ravintolapanimon omia oluita:) Mutta olihan ne tömpsyt ihan juotavia sielläkin...!

    VastaaPoista
  2. Aika erikoisia olivat, eli ns. mielenkiintoisia! En tainnut laittaa nimea ylös, mutta kai se jostain löytyy. Neljaa laatua oli, vehna, joku punainen ja par. muuta.

    VastaaPoista