torstai 16. heinäkuuta 2009

Veliko Tarnovo - vanha pääkaupunki

Pelkkää lomailua jo toista päivää. Veliko Tarnovo tuntui niin mukavalta kaupungilta, että jäin sitten toiseksikin päiväksi. Arbanazin kylä tässä lähistöllä on näkemättä, pitää kuulemma nähdä, luostari ja puolen tusinaa kirkkoa sekä nykyään pääosin ökyhuviloita ja hotelleja. Kaupunki sijaitsi aikanaan, 1200-luvulta lähtien viereisellä Tsarevetsin kukkulalla. Sen nähtyä ei ole vaikea uskoa että juuri tuohon oli hyvä kaupunki perustaa. Sieltä pystyy hallitsemaan koko aluetta ja puolustautumaan Ottomaaneja vastaan... eipä se iankaikkisesti tosin onnistunut.

Nykyinen kaupunki leviää viereisille kukkuloille. Vanha kaupunki on täynnä pikkukujia ja portaikkoja, jotka risteilevät rinteeseen toistensa päälle rakennettujen talojen välissä. Hotelleja ja yksityismajoitusta löytyy sieltä täältä idyllisistä pikkutaloista. Ylös kukkulalle nousee myös käsityöläisten kansoittama basaarikatu. Uusi osa on sekoitus vanhaa historiaa, neukkukaruutta ja modernia kaupunkia.
Mutta nyt lähden etsimään bussia sinne Arbanaziin... Huomenna taas eteenpäin, jos laiskottaa edelleen saatan jopa päräyttää suoraan Sofiaan. Siellä olisi tarkoitus viettää viikonloppu paremman puoliskon kanssa.

1 kommentti:

  1. Hyvaa reissua vaan sinne Bulgariaan. Nyt taalla Brasovissa tarkenee turhankin hyvin, eika keleihin ole juuri tulossa muutosta. Jatkan hieman koukaten Moldovan suuntaan.
    Pekka

    VastaaPoista