perjantai 24. heinäkuuta 2009

Ottomaanien esikartanossa

Edelleen kuumaa kyytıä (fillarimittari paukutti 45-47 C), mutta meni helpommin kun osasi juoda ja pitää taukoja järkevämmin. Varmaan harvinaisesta aamiaisestakin oli iloa. Matkaan pääsin hiukan aikaisemmin, pahın kuumuus alkaa vasta puolenpäivän tienoilla.

Muuten koko matka oli sitä jo eilen alkanutta ikävää pikatietä kohti Istanbulia ja siinä välissä Edirneä. Join viimeiset levat jossain pikkukaupungissa ennen rajaa, tympeä tarjoilijatyttö sai liian suuret tipit... hymy irtosi tässä vaiheessa.
Rajalla meni yllättäen melkein tunti, ei niinkään byrokratian kiemuroissa kuin jonottaessa. Tästä yli puoli tuntia ilman varjoa auringossa. Olisi viisaampien tavoin pitänyt pitää tauko Turkin puoleisessa valtavassa "puolueettoman maan" kompleksissa, josta löytyy marketit, baarıt ja leikkipaikat. Aika näyttävä Bulgarian puoleen verrattuna. Kuumuus vetikin sitten energian loppumatkalta ja olin Edirnessä aivan valmis.

Ensimmäinen hotelli, kallis, 70 liiraa (35 €) mutta menköön, ainakin ilmastointi (ällıstyttävä määrä ı-kırjaımıa suomenkıelessä).
Hiukan kaoottinen kaupunki, ainakin ensimmäistä kertaa tänne islamilaisen kulttuurin piiriin pälähtäneelle. Kauppa- ja kävelukadut ovat paikallaan, mutta jotenin erilaisia. Aivan upea lihakokoelma (valtava lautasellinen kaikkea 25 liiraa) löytyi mukavasta "döner saluunasta"... olut jäi uupumaan. En iltaan mennessä ole nähnyt ensimmäistäkään ihmistä juomassa alkoholia!?

Todellakin, alkoholi ei ole se juttu. Kaikki juovat sitä kuuluisaa teetä ja virvoitusjuomia... psykedeelistä. Pyynnöstä oluttakin kai saa, mutta sitä ei ole missään esıllä. Tyydyn uupuneena koluamaan viisi lähintä kioskia ja saan saaliksi kassın Efesiä... hotelliin pussikaljalle.
Ikävä kyllä on niin heikko olo ja tiukka aikataulu että jäävät Edirnen nähtävyydet väliin. Tuossa olisi Turkin suurin moskeija 70 metrisine minareetteineen, juu väittävät että on suurempi kuin Istanbulin vastaavat. Vieressä taas vanhin säilynyt moskeija. Kyllä täällä olisi sen päivän voinut ihmetellä. Piti olla yli 20 moskeijaa, jos niistä on kiinnostunut.

Jännä juttu; ovat sensuroineet kaikki tupakat Turkin televisiosta...? Myös kansainvälisistä elokuvista. Pelottava esimerkki, mihin terveystalibanit pystyvät. Ei sillä, että mitenkään tupakointia suosisin, mutta tämä on ihan sekopäistä energian ja resurssien tuhlaamista!

Edirne, Otel Sultan (90 m, 41 40'36", 26 33'0")
103/710 km - 18/58 km/h - 5:35 h
332/4072 m up - 431/3593 m dn - 258 m mx (5/11% up - 4/17% dn)
Reitti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti