perjantai 10. heinäkuuta 2009

Kohti Stalinin Kaupunkia

Braşovia siis, mutta 50-luvulla kaupunki tunnettiin nimellä Oraşul Stalin. Jalat ovat vetreinä aamun Peleşin linnavierailusta. Aikamoinen. Tie alkaakin nousta heti alusta lähtien, hiljaista kivaa nousua, jota rytmittää pikkukylä vajaan kymmenen kilometrin välein. Bustenin kohdalla Bucegi-vuoriston toiseksi suurin huippu 2200 metrin komeudessaan kaatuu päälle, upea näkymä. Aavistelen pahaa Predealin kaupungin jälkeen kartassa näkyvästä serpentiinistä, mutta siitäpä alkaakin reilun 20 kilometrin alamäki, joka jatkuu Braşoviin asti. Which was nice.

Serpentiinin ajaminen on yllättävän vaikeaa varsinkin vilkkaasti liikennöidyllä tiellä. Ei oikein uskalla päästellä ja luottaa kumien pitoon kaarteissa. Myös yllättävät kuopat tiessä pitää ottaa huomioon, jalkapallon kokoinen reikä 50 km/h vauhdissa tietää hengenmenoa. Vaikeusastetta lisäsi myös yhden pikkukylän läpi huiskauttaessa peesiin imeytynyt koira, joka mitä ilmeisimmin halusi lähempää tuttavuutta pohkeeseeni. Ei ehtinyt, mutta kyllä hiki kihosi otsalle...

Hyvää aikaa majoittua perillä. Hotel ANAbelle on ihan keskustan tuntumassa ja hinnaltaan ok 100RON.
Kiitos Juha. Braşov on oikein kiva kaupunki ja täällä voisi mennä parikin päivää. Nyt jää itse kaupungin nähtävyydet hiukan ohkaisiksi kun huominen menee Branissa. Paikalla on ollut olemassa asutusta jo 9500 EAA mutta 1100-luvulla germaanit aloittivat varsinaisen kaupungin rakennuksen. Edes kommunistiaika ja Ceauşescu ei pystynyt kaupunkia tuhoamaan.

Illalliselle Casa Romaneascaan hiljaisella nurkalla kaupunkia yliopiston nurkilla. Kerrankin LP:n neuvo on hyvä ja listalla on hyvä valikoima romanailaista perinneruokaa. Aivan loistava "kana-kerma-voi-hapan -keitto" ja maukas "kana-paprika-tomaatti-suolakurkku-muhennos". Myös Ţuică oli uusi tuttavuus, yleensä olen saanut Palinkaa, mutta tämä "kind of palinka but better" oli oikein mainiota luumupontikkaa.

Braşov, Hotel ANAbelle (45 38'41", 25 36'4", 630 m)
49,7/198 km - 19 km/h - 2:23 h
289/1352 m up - 527/865 m down (1071 m max)
4/10 % up
Reitti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti