keskiviikko 27. kesäkuuta 2007

Ylös alas, ylös alas!

Puola tuntuu olevan pelkkää ylä- ja alamäkeä. Ensin kiivetään useampi sata metriä varsin kovaa mäkeä ylös, ehka 6-8%. Sitten lyhyempi alamäki ja sama uudelleen. Ei juurikaan tasamaata. Mina en oikein ylämäesta perusta, joten alkaa pitkän päälle tympiä. Täytyy kyllä sanoa, että on kunto huomattavasti reilussa viikossa parantunut. Menevät nuo ylämäet ihan kivasti. Edelleen tiet ovat pääosin hyviä lukuunottamatta olematonta piennarta ja kovaa liikennetta.

Päivä on helteinen ja jossain välissä hukkaamani lippis alkaisi olla tarpeen, täytyy yrittää loytää fillariliike josta saisi uuden. Ensimmäinen tauko ja olut Elblagin kaupungissa. Oikein kaunis vanha keskusta ja katedraali. Voisi hyvin viettää yhden illan täällä.

Matka jatkuu ja eteen tulee Malbork. Isohko kaupunki, näyttää olevan joku linna, mennäänpä lähemmäs. Onpas valtava! Pidänkin kunnon tauon, ensin hapankaalikeitto ja olut linnan kupeen ravintolassa. Ympärillä turistimeininkiä, linnanpihalla kun ollaan , myynnissa on haarniskaa, sapelia ja miekkaa.

Sitten sisään linnaan, tämä onkin ollut aikanaan 1400-1500 luvuilla merkittävä paikka, kaupungin alkuperäinen nimi Marienburg soittaa jotain kelloja mutten osaa heti yhdistää. (Teutoniritareiden aloittama jo 1300-luvulla kertoo netti.) Linna on todellakin valtava, suurin näkemäni. Esillä oleva valokuva kertoo että linna lähes tuhoutui 1945 pommituksissa, tämä on siis uudelleen rakennettu aivan entiseen asuunsa! Aika poikia täällä Puolassa. Kopernikuksenkin jäljet jatkuvat, jotain on mies täälläkin tehnyt, silla sisäpihalla on miestä esittävä reliefi.


Saavun huomattavan uupuneena Kwindzynin kaupunkiin etsiskelemään kartan lupaamaa leirintäaluetta. Sitä ei ole. Jonkun infokyltin hotelleista löydän yhden, sinne siis. Asemahotelli on kelvollinen mutta hiukan kallis (135 zlotyä, 1 euro = 2,80 zlotyä). Illallinen hotellin ravintolassa, itse kaupunki kun näytti olevan enimmakseen kiinni (keitto ja kokonaisena paistettu kala... en nyt muista mikä). Lyhyt kierros kaupungin yössa vahvistaa tilanteen, onnistun kuitenkin löytämään yhden auki olevan baarin. Aivan mainio Lech virkistää väsynyttä mieltä. Kaupunkia ei juuri turistikohteeksi voi suositella, vaikka on täälläkin rähjäisempi katedraali ja jonkinmoinen kävely- ja kauppakatu.

Kilometrejä kertyi melkein 20 enemmän kuin olin laskenut, lisäksi helle ja jatkuvat mäet uuvuttivat. Huomenna on edessa reissun pisin etappi 125 km Toruniin. Ajoissa nukkumaan jotta on virkeänä aamulla.

Hotel Kaskada, Kwindzyn
Frombork-Elblag-Malbork-Sztum-Kwindzyn: 118,35 km - 7:06/10:45 h - 16,57 km/h - 933 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti