maanantai 18. kesäkuuta 2007

Jelgava, Latvia

Aamu alkoi sateen kuivuessa kaduilla. Jūrmalaan pääsee todellakin lähes koko matkan eritasoista pyörätietä, muttei tämä nyt se Latvian ainoa ole kuten jossain on kommentoitu.

Jūrmala on upea rantalomakohde, Majorin kohdalla avautuu parin kilometrin baari- ja ostoskatu. Se biitsi onkin oma lukunsa, jopa Pärnu jää pahasti jalkoihin. Rakennuskanta on ällistyttävä, pitsihuviloita ja "linnoja" silmänkantamattomiin. Onpa vaikea kuvitella tämä neukkuaikaan, koska kaikki nämä rakennukset olivat silloinkin täällä. Ukkoskuuro pakoitti matkan parhaimpaan olutkapakkaan, saatavana olisi kuuden harvinaisemman Latvian panimon oluet hanassa.

Matka jatkuu kohti biitsin länsipääta (10 km), rakennuskanta rapistuu ja palvelut vähenevät. Sade kastelee taas, kuten loppupäivän ajan tunnin välein. Onni on kuivat varpaat, minä kun pidän ajamisesta pyöräilysandaaleissa...

Tie Jūrmalasta Jelgavaan (P101) alkaa kehnona (näin luulin). Seuraava 25 km (P99) onkin painajaista, tie alkaa merkillä "kuoppia 18 km", noh merkki uusiutuu koko matkan ajan ja ne kuopat täristävät ranteet ja takapuolen helliksi. Kaikki tarkkaavaisuus kuluu tasaisimman ajolinjan hakemiseen. Onneksi liikenne on harvahkoa, mutta nopeaa.


Balttian konkarit vetänevät nyt suun vinoon hymyyn ja ajattelevat; "et ole nähnyt vielä mitään". Enpä varmaan, Liettua ja Puola alkavat epäilyttää, muutama reitinvalinta menee harkintaan. Via Baltica ei tunnu enään ollenkaan huonolta vaihtoehdolta... No ei nyt sentään!

Jelgava on hiukan rapistunut kunnon neukkuajan monumentti. Leveät kadut, harmaita taloja. Ei oikein mitään palveluita. Edes baaria on hankala loytää, saati sitten ravintolaa. Lopulta kävin kysymässä keskustan suurimman hotellin respasta ja löytyihän se. Taaskin mainiota balttiruokaa ja kelpo palvelu.

Latvian baareissa on muuten tupakointikielto ja se ulottuu myös katetuille ja useimmille muillekin terasseille! Eikä näytä olevan mikään ongelma entisille mahorkan käryttäjille.

Latviassa on toistaiseksi tullut toimeen hyvin englannilla. Toki ne muutamat kohteliaisuudet olen yrittänyt opetella; labdien, paldies, piedotiet... Kumma kieli, eikö, hotellikin on viesnicu. Hankalaa, ihan vierasta sanastoa ja linja jatkunee seuraavissakin maissa.

Ar labu nakti.

Sporta Komplekss Zemgale V, Jelgava
Rīga-Jūrmala-Jelgava: 82,65 km - 4:30/6:45 h - 18,29 km/h - 295 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti