sunnuntai 24. kesäkuuta 2007

Kopernikuksen jalanjäljillä

Päivä alkoi virkistävällä sählingillä. Maksaessani ravintolassa loppui käteinen kesken ja yllättäen luottokorttikaan ei toiminut (ei tietoliikenneyhteyttä). Jätin sitten kortin pantiksi ravintolaan siksi aikaa kun kävin hotellissa hakemassa lisää valuuttaa ja tietenkin unohdin pyytää sen takaisin. Jouduin sitten katselemaan Kaliningradin nähtävyyksiä yhteentoista asti kunnes ravintolassa oli joku paikalla. Kyllä toki kaupungissa kevyitä nähtävyyksiä riittä. Jos jonkinmoista sadan vuoden takuista rakennusta ja muistomerkkiä, mm. Immanuel Kantin hautakirkko.


Minulla ei ole Kaliningradista pahaa sanottavaa paitsi karmea liikenne. Illan ravintolaakin voin suositella; riistaa jäniksestä karhuun ja kalat päälle. Lisäksi yllätyin kun ravintolan baarin kaapista löytyi parikymmentä kappaletta oluenystävän iloa. Kuittasin illan Schlenkerlalla! Illallisesta alkuruokineen ja juomineen selviää alle tuhannella ruplalla vaikka syö kalliistikin (1 euro = 35 ruplaa). Jos paikan baarissa häärii hyvin englantia taitava mies, kertokaa terveisia. Meillä oli kiinnostavia puheenaiheita loppuillan ajan. (lisään paikan tiedot myöhemmin, kun saan kuitista selkoa.)

Matkan huonoimmat tiet ovat toistaiseksi Latviassa, Kaliningradin tiet ovat varsin hyvät jos niissä olisi leveämpi piennar. Puola tulee 20 km kokemuksella kakkossijalla... tutkimukset jatkuvat.


Frombork Puolassa valiintui yöpymispaikaksi sattumalta; täällä on kämppäri. Yllättäen kartalla onnettoman kokoisessa pisteessa on kaksi hotellia, puoli tusinaa ravintolaa ja muutenkin vireä pieni keskusta. Kaiken selittää kaupunkia varjostava upea katedraali mäen päällä. Täällä Kopernikus teki havaintonsa. Vetää aina hiljaiseksi kun huomaa olevansa paikalla, jossa on syntynyt Eurooppalaisen sivistyksen kulmakiviä.

Tänään meni rikki viimevuoden Belgian turneen kilometrimäärä ja päiviä on käytetty vasta yhdeksän. Huomenna ollaan reissun puolivälissä.

Ai niin, päivän ruokalista: kokonaisen leivän sisältä tarjottu gulassi ja kevyesti savustettu ankerias. En ole koskaan syönyt niin paljon kalaa kuin viime viikkona!


Camping Kopernikus, Fromborg
Kaliningrad-Mamonowo-Braniewo-Fromborg: 78,5 km - 4:52/6:15 h - 16.30 km/h - 813 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti