tiistai 19. kesäkuuta 2007

Auringon kaupungissa sataa

Shiuulii elikkä Šiauliai Liettuassa on kohtuullisen kokoinen ja viriili. Yliopistokin löytyy, siitä varmaan osa tästä viriiliydestä. Toiminta on keskittynyt kävelykadun ympärille, ravintoloita ja baareja löytyy. Kaupunki on rakennettu varsin korkealle kukkulalle, jonne puuskutin toimivaa pyörätietä alkuillasta.

Keli on ollut koko päivän enemmän tai vähemmän kurja, siis hotelliin, eipä täällä kämppäriä olisi ollutkaan. Jostain syystä halvat hotellit olivat täynnä, joten törsäsin 140 litiä (1 euro = 3,45 litiä) ja sain ihan mielettömän kokoisen huoneen keskustan uudishotellista.

Matka oli suoraviivainen, sananamukaisesti. Ensin yksi viiva rajalle ja toinen Siuliai'n. Ällötylsää, mutta pääsimpä Liettuaan. Harvoin on maisema rajalla muuttunut yhtä paljon; siistimpää, ihmisiä, kyliä, parempaa tietä (tosin yksi pääteistä) ja pelloilla kasvaa viljaa! Missä Latvialaiset leipäviljansa kasvattavat, kaikki näkemäni pellot olivat kesannolla?

Tuli myös mieleen yksi hyvä syy olla tyytyväinen verojeni EU-osuudesta; enpä ajaisi edes näin hyviä pyöräteitä Via Balticalla, Jūrmalassa ja pariin otteeseen tänäänkin. Nämä täkäläiset tiet kun eivät välttämättä sisällä piennarta lainkaan.

Tässä maassa pitäisi olla ällistyttävä määrä panimoita, yli sata, jopa enemmän. Eipä vielä ole sattunut eteen; massamerkkejä Svyturysta ja Utenosia olen saanut, mutta olenhan kartalla vielä kolme päivää sekä yhden yön Vilnassa paluumatkalla.

Matkalla takaisin hotelliin kävin marketin kautta, auki 8-24 ja oluthyllystö saattaa bongarin kyyneliin. Arviolta reippaasti yli 50 olutmerkkiä tarjolla. Ja lihatiskistä olisi moni Helsinkiläinenkin kauppias kateellinen, puhumattakaan makkaratiskistä.

Hotel Turnee, Šiuliai
Jelgava-Joniškis-Šiauliai: 90,3 km - 4:43/6:30 h - 19,6 km/h - 385 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti