lauantai 28. kesäkuuta 2008

Transistori 60-vuotta!

Devinin linna kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Ei ihme; linnan jäänteet sijaitsevat strategisella paikalla Tonavan ja Morava-joen risteyksessä. Täältä on lähimaastoa hallittu kymmenien kilometrien säteellä jo 900 luvulta eaa. Loistoonsa linna pääsi pari tuhatta vuotta myöhemmin. Toimipa Devin Roomalaisten sillanpääasemanakin tällä maailmankolkalla. Miettikääpä aikaskaalaa, Nokiankin menestyksen tae, nykyisen teknologian perusta, transistori täytti 60-vuotta. Mitä on tekoäly 3 000 vuoden päästä, kun sen ennustetaan ylittävän ihmisaivojen monimutkaisuuden alle 30 vuodessa? Noh.. asiaan.Linnasta on jäljellä jyhkeät rauniot, joita on entistetty pieteetillä. Tuho on kohdannut monta kertaa, mutta perusteellisimman teki Napoleon ja maailmansodat. Millaisia ajatuksia aiheuttaa 5 000-luvun tekoälyille nähdä Eniacin jäänteet ja ferromagneettinen muisti... oh, taas ajatus harhailee. Kannattaa siis matkustaa 20 minuuttia lähiöbussilla tämän takia. Linnan juurella on ihan tasokkaan näköinen hotellikin.

Täyttyi tämä kaupunkikin, perjantai-iltana vanha keskusta ihan tukkeessa, hyvä että terassilta paikka löytyy. Sisällä olisi tilaa, mutta 26 astetta ei innosta. Mutta missä viipyy tämän illan ukkossade?

Ajatusten harhailu jatkuu hektisessä Bratislavan yössä. Miltä näyttää maailma 3 000 vuoden päästä? Ihmissuvun ainoat jäänteet ovat tekoälyjen hämärimmissä muistimedioiden sopukoissa. Eliölaji, joka tuhoaa tuhansia muita eliölajeja (mukaan lukien omiaan) sukupolvensa aikana, ehkä ansaitsee tämän. Mitä on saatu aikaan tuhon lisäksi? Maailmanlaajuinen ekokatastrofi, joka onneksi poistaa maapallolta myös aiheuttajansa. Läjä kivirauniota, jotka eivät kestä vuoteen 10 000. Mahdollisesti uusi älykäs, tietoinen elämänmuoto... Ne, jotka uskovat jumaliin, voivat nostaa itsensä jalustalle. Ihmiskunta onkin luoja ja jumaluus, siinä kai lupa tälle toiminnalle. Toivottavasti nämä syntyneet tekoälyt ovat niin fiksuja, että antavat pitkät moiselle tulkinnalle.

"Tyhmyytta vastaan itse Jumalatkin taistelevat turhaan.", Isac Asimov.

2 kommenttia:

  1. Hmm, montakos niitä olusia tulikaan otettua ennen PDAn käyttöä? :*)
    Helsingissä sataa vaihteeksi.

    VastaaPoista
  2. No jaa, ei niitä nyt niin montaa vielä tuossa vaiheessa. Jostain vain tuli tämmöinen synkkä, mystismaagisempi ajatuskulku... Surrealismia peliin, sano!

    VastaaPoista