tiistai 24. kesäkuuta 2008

Madonreikä avaruus-aika -jatkumossa

Alkoi kypsyttää ajatus Český Krumlovista pois polkemisesta. Syynä ensimmäisen kuuden kilometrin matkalla olevat kolme liki satametristä mäkea, jyrkin 12%. Tiedän, tulin namä toiseen suuntaa, ihan yhtä paskamaisia niinkin päin. Kypsyi siis idea ja jaunttasin itseni avaruus-aikajatkumossa kaksi päivää eteenpäin. Olen siis Brnossa. Juu, ei tänne pitänyt tulla alkuunkaan, mutta kun se madonreikä nimeltä juna ei oikein muualle mennyt. Huonosti tännekin, lakko tai muu, mutta jossain kypsällä junaseisakkeella vietti useampi kymmenen matkustajaa noin kaksi tuntia toista Brnon junaa odotellessa.

Tulipa testattua juna-pyörä -yhdistelmä Tsekissä. Loistavasti toimii. Liki kaikki junat ottavat fillarit mukaan. Pienemmissä on laajennettu eteinen, jonne menee pari veloa. Český Krumlovista Budějoviceen menneessä "kiskobussissa" oli toisesta vaunusta puolet varattu polkupyörille, tosin matka vaihtui bussiin hiukan ennen Budějoviceä, mutta silloinkin oli fillareille varattu oma pakettiauto. Lisähinta yksi euro. Pikajunassa ei mennyt mitään, mutta en kyllä lippua kysellytkään. Erillisessä matkatavaravaunussa matkusti arviolta 30 muutakin pyörää.

Ainakin täällä Etelä-Tsekissä polkupyörä on todella hyvin huomioonotettu kulkuväline. Pyöriä saa vuokrata melkein mistä vaan, monissa pensiooneissa ja hosteleissa on mittava valikoima vuokrapelejä. Kypärää käytetään paljon; muistelen tosin, että Tsekissä olisi jonkin tasoinen kypäräpakko, olisiko ollut vain lapsille tms... Liikenne on kaikkialla vilkasta, mutta autoilijat ottavat fillaristin huomioon, enkä ole kokenut vilkkaitakaan väyliä uhkaaviksi. Tosin isot alamäet olemattomilla pientareilla hiukan hirvittävät... Mutta 60+ lasiin, ei ne autotkaan paljon lujempaa uskalla. Suomessa kuolee todennäköisemmin auton yliajamana, eihän siitä edes rangaista.

Český Krumlov-České Budějovice-Veselí nad Lužnicí-Brno (Hotel Omega,
210 m, 49.1880, 16.5988)

1 kommentti:

 1. Hei Kari,
  Nyt vasta ehdin ensimmäistä kertaa blogisi äärelle;täydellistä viihdettä toimissa ahertavalle virkanaiselle, jonka loma alkaa vasta 1 1/2 viikon kuluttua.
  Joko zeniläinen levollisuus on laskeutunut sinuun? Eräs viisi vuotias poika määritteli tuon mielentilan jotenkin näin:" Hm...avaruusperhonen siis..., avaruusperhonen on sellanen, jolla ei ole huolen häivää...." (ja samalla hän räpytteli käsiään siipinä selässä.)
  Lentäköön mieli ja matka kohti kepeyttä. Palaan taas kertomuksesi äärelle.
  t. Pirjo S:)

  VastaaPoista