tiistai 1. heinäkuuta 2008

Etusivu, eiku matkasuunnitelma uusiksi!

Jäin tosiaan sitten Pécsiin. Ihan upea kaupunki, taisin jo mainitakin. Laskeutuu alas Mecsekin kukkuloilta kohti Kroatiaa. Paikka on ollut asuttu ties kuinka kauan ja yllättäen Unesco on täältäkin löytänyt jotain maailmanperintöön liitettävää (eikä tässä vielä kaikki, Pirjo). Kaupungin itsessään jo huiman katedraalin laitamilta on kaivettu esiin Rooman valtakunnan aikaiset Sopianae'n esikristilliset hautapaikat ja kappelit. Rauniot on hienosti laitettu esille maanalaiseen tunneliverkostoon. Kummasti täälläpäin nuo vuosiluvut ovat yli 1000-vuotta pienempiä, kuin on pohjoisemmassa tottunut, kun on esillä joku merkittävä nähtävyys. Nämä hautapaikat ovat 300-400 lukujen vaihteesta, eikä kysessä ole mikään maakuoppa. Tulkaa katsomaan, kaupungissa on muutakin nähtävää pariksi päiväksi (Euroopan kulttuuripääkaupunki 2010).



Ottomaanien aika näkyy katukuvassa kaikkialla. Itään ja Islamiin viittaviia rakennuksia on useita, kaupungin keskusaukiolla on moskeija, tosin nykyään kristillisessä käytässä. Kaupunki oli 1500-luvun puolivälistä yli sata vuotta Ottomaanikaupunki.



Entäs nykyään. Mielenkiintoinen sekoitus eri aikakausien historiaa ja rakennuksia. Suuri osaa keskustasta erittäin hyvässa kunnossa. Viriilit ravintola- ja baarikadut halkovat keskustaa, seassa kauppakatuja. Joillain aukioilla tulee hyvin välimerellinen tunnelma, paljon vaaleaa marmoria, suihkulähteitä ja muuta vastaavaa.

Ai, niin melkein tältä matkaesitteeltä unohdin tuon otsikon

Jo muutaman päivän olen tiennyt että matkasuunnitelma ei tule pitämään. Liian tiukasti tehty, en viimevuoden pohjalta osannut ajatella neljän viikon aikajaksoa. Näyttää siltä, että jos aikoo olla neljä viikkoa matkalla pitää suunnitella reissu niin, että määränpäähän pääsee kolmessa viikossa. Se 5-7 päivää pitää varata lepopäiviin ja odottamattomuuksiin. Itse söin suuren osan välipäivistä jo alkumatkasta, pinnarikon ja Krumlovin spontaanin välipäivän takia. Nyt vielä tämä Pécs kaupan päälle niin ollaan umpikujassa. Joko täytyy tehdä jotain radikaalia tai jättää Karpaatit pois laskuista; sitä en haluaisi tehdä.

Tällä hetkellä luulen, että saisin homman haltuun noudattamalla tulevaa Kroatia-Serbia-Romania -reittiä Tonavan osalta. Romanian Turnu Severinistä on ehkä mahdollista päästä junalla jonnekin Râmnicu Vâlcea-Cartea de Argeş'n tienoille. Jos näin on säästän ne tarvittavat pari päivää Karpaattien ylitykseen ja Brashoviin. Jään kiinnostuksella odottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti