maanantai 7. heinäkuuta 2008

Tonava tyrmistyttää

Etappi alkaa upeimmilla maisemilla mitä toistaiseksi on vastaan tullut. Tonava kulkee kulkuaan Serbian ja Romanian välissä joskus yli 500 metrin kukkuloiden välissä; jyhkeitä kallioita, tunneleita, pään päälle kaartuvia kielekkeitä. Matka kulkee upeaa rantatietä, hyvää päällystettä. Ainoastaan vallan navakka vastatuuli hidastaa menoa, mutta eipä voi valittaa, taitaa olla matkan ensimmäinen täysi vastatuulipäivä.



Matkalle kertyy myös 2-3 yli 200 metristä tunnelia (ja kymmenen lyhyempää). Täytyy sanoa, että valaisematon tunneli on pelottavin asia mihin olen tienpäälla törmannyt. Keskikohdalla ei näe mitaan ilman valoja, täytyy vain yrittää ajaa mahdollisimman keskellä kaistaa ja toivoa ettei törmaa reunakiveykseen eikä tule paljoa autoja. Ei minulla tietenkään valoa ole mukana, kun en yöajoon varautunut, pakkarista sentään löytyy takavalo.

Päädyn Donji Milanovaciin, yhteen Serbian puolen lomakohteista. Matkan kallein hotelli (4400 din) tarjoaa kuitenkin unohtumattoman parvekenäkymän suoraan tonavalle ja vastapäisille Romanian kukkuloille. Maksan tästä mielelläni hiukan ekstraa (varsinkin kun en muita majoituspaikkoja löydä).



[Muok: Hotellin nimi (Lepenski Vir) muuten viittaa matkan varrella olleeseen esihistorialliseen kohteeseen. Tonavan rannalta löytyi 1967-72 kylän jäännökset, joiden vanhin osa on vuodelta 7000 eaa. Asutuksen huippuaika sijoittuu vuosiin 5300-4800 eaa. Kyseessä on merkittävin mesoliittisen kauden löydös Euroopassa ja se todistaa "hetken" jolloin keräilijäkansa asettui aloilleen kalastamaan ja metsästämään. Paikalla on ihan kiinnostava museo. Taas sitä eteen ajelehti näin kiinnostavia ja merkittaviä kohtia Eurooppaa!]

Veliko Gradište-Donji Milanovac (Hotel Lepenski Vir, 130 m, 44.4637, 22.1482)
82,5/1634 km - 16 km/h - 4:58/6 h
349 m up - 284 m dn - 233 m max

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti