sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Ryminällä tonavan rantaan

Belgradista poistuminen oli yllättävän helppoa, tosin matka jatkuu taaskin vilkasta pikatietä. Sitten pikkutielle ja... ehkä arvaattekin, maissia ja auringonkukkia. No on tämä ehkä parempi kuin pikatien reuna. Päätän kokeilla päällystämätöntä tietä, kartan mukaan hyvälaatuista, huonolaatuiselle on oma merkintänsä. Olisi mielenkiintoista tietää mitä se huonolaatuinen tarkoittaa, ajan seuraavat viisi kilometriä pehmeässä hiekassa jota piristävät tuumaiset kivet. Rytyyttää. Onneksi tie hiukan paranee kun päästään Tonavan tulvavallin päälle, tätä edelleenkin hiekkatietä yli kymmenen kilometriä. En kehota tänne Itä-Eurooppaan ottamaan alle 30 millisiä renkaita, maastopyörä olisi ajoittain todella tervetullut.



Onneksi maisemat palkitsevat. Hieno näkymä suoraan Tonavalle ja sen vehreään ruovikkoon joka kuhisee lintuja. Matkan piristys seuraa kun reitti vaatii siirtymään joen toiselle puolelle. Pyörä ja muutama auto lastataan pikkuiseen "lossiin" ja parilla eurolla pääsen parikymmene kilometrin päähän Veliko Gradištesta, jossa pitäisi odottaa jos jonkinmoista majoitusta.



Tänään ei reitinvalita oikein tunnu onnistuvat, rannasta valitsen Tonavan rantaa noudattelevan maisemareitin ison kukkulan ylittävät tien sijaan. Tarkemmin katsoen karttaan on merkattu rantatie "alternative route" merkinnällä, mutta yhtenäisellä päällystettyä tietä tarkoittavalla viivalla. Parin kilometrin päässä joudun taluttamaan pyörää kilometrin verran ohuessa dyynihiekassa, noh vaihtelua timoteitä kasvavaan kiviseen kärrypolkuun. Se näistä vaihtoehtoisista reiteistä. Lopulta kuitenkin peirillä, valitsen majoitukseksi kämppärin; läävä, mutta edullinen ja palvelut lähellä. Koko pikkukaupunki tuntuu olevan vilkas lomakeskus, uimarantaa, baaria, diskoa yms.

Belgrad-Pancevo-Kovin-Stara Palanka-Veliko Gradište (Kemp, 81 m, 44.7603, 21.4755)
122,6/1551 km - 18 km/h - 6:33/9 h
135 m up - 159 m dn - 132 m max

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti