sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Pyörällä - Matkantekoa polkuvauhtia

Juha Varila ja Jukka Pirttioja ovat kirjoittaneet lämminhenkisen kertomuksen siitä miten pyörämatkailija kokee enemmän. Kirjoittajat ovat matkailleet polkupyörällä jo vuosia ympäri Eurooppaa. Pääosassa on kolmen viikon isät-pojat matka Unkarissa ja Romaniassa. Polkupyörä kulkee, matkalla tapahtuu ja perille päästään. Kirja kuvaa tuntoja sekä ympäröivää seutua pohdiskelevasti, mutta antaa koko ajan hyviä vinkkejä lukijalle pyörämatkan suunnitteluun. Erityisesti kirja rohkaisee lähtemään matkaan koko perheen kanssa: "Lapset ovat yllättävän sitkeitä ja urheita hyvin motivoituina.", lienee yksi opetus.

Reilun viidenkymmenen sivun verran annetaan ohjeita pyörämatkalle valmistautumiseen, varusteiden valintaan ja muihin käytännön seikkoihin. Taaskin verrattomalla no-nonsense tyylillä. Pääasia on lähteminen ja matkailu, toki perusasiat ja varusteet pitää olla suunniteltuna ja kunnossa.

Viimeiset 35 sivua esittelevät pyöräilyä Itä-Euroopan maissa Virosta Mustallemerelle, parhaiten tuntuu olevan hallussa Baltian maat, Unkari ja Romania. Hyviä käytännön vinkkejä kunkin maan erityispiirteistä.

Vetävästi kirjoitettua persoonallista kerrontaa on mukava lukea. Tekstiä piristävät muutamat, tosin hiukan suttuiset mustavalkokuvat. Erillisiin infolaatikoihin on poimittu huomioita matkan varrelta. Vinkkiosiot on hyvin jäsennelty ja sisältävät varsin kattavasti kaiken tarvittavan.

Pyörällä - Matkantekoa polkuvauhtia
Juha Varila, Jukka Pirttioja
Kirjapaja 2008
ISBN 978-951-607-692-1
172 sivua

1 kommentti: