keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

Le Vélo de Ghislain Lambert

Elokuva-arvio tällä kertaa. Joltain matkalta Belgiaan tai Ranskaan tarttui paikallisesta FNAC:sta käteen DVD, yllättäen jopa englanninkielisin tekstein.

Philippe Harelin belgialais-ranskalainen elokuva Le Vélo de Ghislain Lambert (2001) kertoo kilpapyöräilijäksi haluavan Ghislain Lambertin tarinan. Lambert toimii Belgialaisen peräkylän uimaohjaajana, kunnes paikallisen tehtaan pomo bongaa lupaavan harrastelijan Magicrèm-joukkueeseensa. Innokas tulokas saa toimia yhtenä joukkueen ykkösmiehen apupolkijoista, mutta yhtä kaikki tie vie läpi kaikkien kuuluisien pyöräkilpailujen aina Touriin asti. Matkan varrella ja kommelluksien välissä Lambert löytää myös rakastettunsa. Elokuva on päätyypiltään komedia, välillä käydään draaman puolella. Pääosan esittäjä Benoît Poelvoorde hallitsee molemmat tyylit suvereenisti ja näyttelee lämmöllä epäonnista pyöräilijää.

Pyöräilyharrastajana erityisen mielenkiintoista on päästä näkemään 70-luvun ammattipyöräilyn takahuoneisiin kun doping alkaa nostaa päätään pyöräurheilussa. Yhtä kiinnostavaa on yrittää tunnistaa kauden kilpailut ja miten kilpapyöräjoukkue toimii saadakseen tiiminsä ykkösen maaliin ensimmäisenä. Innokkaana Belgian matkailijana pikkukylät ja pellonlaitojen mukulakivet näyttävät kovin tutuilta ja ajankuvaus tuntuu autenttiselta.

Vaikka elokuva kertookin ammattipolkupyöräilystä, sen parissa viihtyy myös pyöräilystä kiinnostumaton katsoja. Poelvoorde hallitsee draama-komedian keinot ja vangitsee katsojan elokuvan pariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti